Szolnoki Olaj KK

„Pályafutásom során több mint kilencezer dobást elhibáztam, vesztettem csaknem háromszáz mérkőzésen. Huszonhatszor vétettem el a rám bízott, győzelemhez szükséges utolsó dobást. Újra és újra hibáztam az életemben. Ezért tudtam mindig előrelépni.”

– Michael Jordan –

 

Új sportág jelenik meg Szolnokon

 

A kosárlabda azon kevés sportágak egyike, amelynek születése pontosan beazonosítható személyhez és helyszínhez köthető. 1891-ben a Massachusetts állambeli Springfield középiskola testnevelője, James Naismith azt a feladatot kapta az iskola igazgatójától, hogy a tanulóifjúság téli elfoglaltsága érdekében találjon ki egy teremben űzhető csapatjátékot. A kanadai fiatalember a tornaterem körbefutó erkélyének két oldalára az iskola gondnokával feltetetett egy-egy gyümölcsösládát. Ezekbe pedig futball- labdát kezdett dobálni. Mivel a labda a ládában maradt, az egyre morcosabb gondnok minden „kosár” után kénytelen volt az erkélyről visszadobálni azt a sportág feltalálójának.

Magyarországra Kuncze Géza jóvoltából került az egyre népszerűbb játék. A budapesti Vas utcai Felsőkereskedelmi Iskola testnevelőjeként egy müncheni tanulmányút során ismerkedett meg a kosárlabdázással 1912-ben. A sportág szolnoki meghonosítója Tiboldi Tibor, aki 1942 őszén szereltette fel az első palánkot a Verseghy Ferenc Gimnázium tornatermében. A fellelhető források szerint a kosárlabdázás szolnoki úttörői Nagy Ferenc, Nagy Vilmos, Horváth Ferenc, Tassi János, G. Molnár Ferenc, G. Molnár Lajos és Lőrincz Andor. Ám az addigra már többször az NB I-be is feljutó Szolnoki MÁV SE-szakosztály 1958-ban megszűnt. Hogy mégsem tűnt el, az jórészt az olajipar érdeme.

 

Megalakul az Olaj!

 

Az Alföldi Kőolajfúrási Üzemben ekkor már működött az Alföldi Olajbányász SK, amely Lőrincz Andor és Suba Sándor jóvoltából újraélesztette a szolnoki kosárlabdázást. 1959 őszén minden létező és szükséges pecsétnek köszönhetően megalakulta kosárlabda szakosztály. 1960-ban a Szolnok Megyei Kosárlabda Szövetség elindította a megyei bajnokságot, amelybe az Olajbányász is nevezett. A csapat tagjai: Suba Sándor, Oros János, Bohaty Lajos, Balasi Péter, Csikász Sándor, Dusa István, Oros Ferenc, Simon Norbert, dr. Juhász Pál, Ecseri Sándor, Frizzi Lajos és Szokodi Gyula. 1962. június másodikán már nemzetközi mérkőzést játszott az Olaj a Magyarországon túrázó észt válogatott (ez alatt természetesen a Szovjetúnió Észt Szocialista Köztársasága értendő) ellen. A Közgazdasági Technikum tornatermében rendezett mérkőzésen: Észt SZSZK- Alföldi Olajbányász 73-17. Alföldi Olajbányász: Suba 6, Vadkerti 7, Balogh 2, Gál, Fehérvári. Csere: Tóth, Horváth, Bohaty, Acsay, Kolláth 2. Edző: Zádori László.

A város fennállásának 900. évfordulójának méltó megünneplése érdekében nagyszabású építkezések zajlottak Szolnokon. Ekkor készült el a Tiszaligeti Sportcsarnok, amely kisebb megszakításokkal azóta is a csapat otthona. A létesítmény ünepélyes keretek közt adták át, az Ifjúsági Barátság Versenyen részt vett Szovjetúnió csapatában egy bizonyos Rasid Abeljanov is…

Az 1981/82-es NB II-es szezont veretlenül zárta az Olajbányász. A Halmos István edzette csapatnak azonban még nem jött össze az A-csoport.

 

Új klubmodell


1986 augusztusa nagy változást hozott a klub életében: ekkor állt át a szakosztály a korszak határain belül a profizmusra. Már nem munka mellett edzettek a játékosok, hanem főállású sportolóként naponta kétszer a vajdasági Földi Sándor irányításával. Egy évvel később a csapat hivatalos elnevezése Szolnoki Olajbányászra változott, ezzel is kiemelve a megyeszékhelyhez való kötődését. 1988-ban egy igazi sztárcsapattal játszhatott barátságos mérkőzést a csapat. Kétezer néző láthatta a korszak meghatározó klubja, a Zalgiris Kaunas elleni mérkőzést: Szolnoki Olajbányász- Zalgiris Kaunas 99- 103. Olajbányász: Tóth 2, Dokmanovic 23/9, Berkics 32, Kmézics 11, Radonjic 13. Csere: Misek 2, Vida 16/12. Edző: Földi Sándor, Szalay Ferenc. Zalgiris: Brazys 4, Kurtinaitis 32/15, Brazdauskis 17, Chomicus 18/6, Einikis 4. Csere: Visockas 5, Lekarauskas 2, Krapikas 7/3, Markevicius 6, Jovaisa 8/6.

Több évnyi B-csoportos szereplést zárt le az idősebb Olaj-szurkolók számára mai is jóleső emlékeket ébresztő kecskeméti mérkőzés, amely az 1988/89-es szezon legfontosabbja lett. Akkor az A-csoport utolsó négy helyezettje és a második vonal első négy csapata rájátszásos rendszerben döntött arról, hogy a nyolc együttes közül melyik négy folytathatja a következő bajnoki évadot a legjobbak között.

 

Kecskemét SC – Szolnoki Olajbányász 86-88

 

Olaj: Tóth 8, Vida 12/6, Kiss S. 2, Kmézics 15/3, Berkics 34. Csere: Radonjic 3, Judik 1, Fésűs, Misek 13. Edző: Szalay Ferenc. Ezen a találkozón 800 szolnoki szurkoló előtt az Olajka feljutott az A-csoportba.

 

Bajnokcsapat

 

1989. szeptember 21-én játszotta első A-csoportos mérkőzését a szolnoki csapat, a Honvédtól 81-65-re kikapott idegenben. A negyedik forduló után- tovább erősítendő a szakmai munkát- Szalay Ferenc mellé Rezák László érkezett a kispadra. A rájátszásba nem jutott be a csapat, első A-csoportos szezonjában a tizenkettedik helyen végzett.

Az 1990/91-es bajnokság alapszakaszát a második helyen zárta az Olaj, amely a negyeddöntőben 3-0-ra verte a Paksot. Az elődöntőben kétszer ugyan kikapott Körmenden, ám mindhárom hazai találkozóját megnyerte, így bejutott a fináléba. Ahol kétszer nyert a Zalaegerszeg ellen, egy meccsen a ZTE győzött, amikor elérkezett 1991. április 11-e.

 

ZTE Heraklith- Szolnoki Olajbányász 72- 74. Zalaegerszeg, 6500 (!) néző

 

ZTE: Lukosius 17, Bencze T. 5, Farkas 12/3, Földesi 3, Lekarauskas 14. Csere: Bodrogi 12/3, Kovács 3/3, dr. Bencze Á. 6, Dobi, Kiss A. Vezezőedző: Farkas Sándor

Olajbányász: Tóth Z. 3/3, Tóth A. 9/6, Tyubin 15/3, Berkics 15, Abeljanov 14. Csere: Kmézics 14, Horváth I. 2, Judik 2, Kis. Edző: Rezá László, Szalay Ferenc.

 

És a városban elszabadul a mennyország! ELSŐ BAJNOKI CÍMÉT SZEREZTE AZ OLAJ!

 

Sűrű sötét az éjszaka, amikor a csapatbusz megérkezik a Kossuth térre, ahol több ezres ünneplő tömeg várja Szolnok legnagyobb hőseit. Óriási, megismételhetetlen élmény. Aki ott volt, még az unokáinak is meséli. Vagy mesélni fogja…

A bajnokcsapat tagjai: Rasid Abeljanov, Kis Péter, Berkics László, Andrej Tyubin, Bódi Péter, Kmézics Zorán, Bede Miklós, Mérész Tamás, Takács Attila, Judik Béla, Horváth Imre és a csapatkapitány Tóth Zoltán. Edzők: Rezák László és Szalay Ferenc.

 

Mélypontról újra a csúcsra

 

1998-ra a csődközeli helyzetbe jutott csapat a megszűnés szélére került. Rokonszenv-tüntetés s aláírásgyűjtés indult a városban. Dr. Nyerges Zsolt szerepvállalásával megalakult a Szolnoki Olaj KK Kft., először az életben maradás, majd a további fejlődés is biztosítottá vált. 2002-ben Szolnokon rendezték a Magyar Kupa négyes döntőjét, a május ötödikei fináléba az akkor MOL-Szolnok néven szereplő csapat és a Paks került.

 

MOL-Szolnok- Atomerőmű SE 91-82

 

Szolnok: Maljkovic 16/9, Pavolvic 17/9, Vukicevic 20/6, Lapos 8/3, Orosz 7. Csere: Trepák 13, Mérész Csaba 7, Szarvas 3. Edző: Goran Miljkovic és Pór Péter

Paks: Mészáros Z. 14/6, Davis 20/3, Fodor G. 11/6, Sitku 15, Czigler 12. Csere: Rajkó 4, Jurgilas 4, Fodor M. 2, Érsek, Lőrincz. Edző: Fodor Péter.

Az első kupagyőztes szolnoki csapat: Ognjen Vukicevic, Trepák Zoltán, Bojan Lapov, Orosz László, Rusznák Zsolt, Predrag Pavlovic, Mérész Csaba, Borisz Maljkovic, Szarvas Gábor, Cziczás László. Edző: Goran Miljkovic, Pór Péter.

A 2006/2007-es bajnokság lett a legfényesebb a Szolnoki Olaj addigi történetében. A bajnokság mellett a kupát is megnyerte a csapat, mindkét döntőben a Körmend ellenében. A 2010/11-es szezonban is sikerült a duplázás, majd az ezt követő szezonban is. Akkorra már az EuroChallenge-sorozatban is indult a csapat, amely a final fourba jutott. A debreceni Főnix Csarnokban rendezett négyes döntőben a negyedik helyet szerezte meg.

A 2012/13-as szezonban újabb szintet lépett a klub, hiszen első alkalommal szerepelt a volt Jugoszlávia tagállamainak legjobb csapatait tömörítő Adria Ligában (ABA). A magyar bajnokságban és a kupában is döntőig jutott.

A 2013/14-es szezonban ismét kupagyőztes és bajnok lett az Olaj, amely második alkalommal jutott az EuroChallenge legjobb négy csapata közé. A Bolognában rendezett Final Fourban az akkor már Dragan Aleksic edzette csapat a negyedik helyen végzett.

2014/2015-ben az ABA-Liga mellett a második számú európai kupasorozatban, az EuroCup-ban is elindult a csapat, ám a FIBA előírásai miatt hazai mérkőzéseit Debrecenben volt kénytelen megrendezni. Újabb bajnoki cím és kupagyőzelem következett, az ABA-Ligában pedig az addigi legjobb helyezés, a hetedik hely.

A következő szezonban már hazai pályán játszhatta EuroCup-mérkőzéseit a csapat, amely a Magyar Kupában második lett, a bajnokságot viszont ezúttal is megnyerte.

A 2016/17-es bajnoki évadban a FIBA új sorozatában, a Bajnokok Ligájában szerepelt az Olaj, amely a bajnokságban ötödik helyen végzett, a Magyar Kupában viszont a döntőig jutott.

 

Bajnoki cím: 7 (1991, 2007, 2011, 2012, 2014, 2015, 2016)

Kupagyőztes: 6 (2002, 2007, 2011, 2012, 2014, 2015)

Nemzetközi sikerek: EuroChallenge 4. (2012, 2014)

 

Felhasznált irodalom: Acsay Attila: Csak az Olaj!

Oszd meg másokkal is, ha tetszik! 🙂