Szolnoki VSC

„A kapufa éle mindig igazságos, mert annak a lövése pattan be, aki a hétköznapokon többet tett a győzelemért.”

– Kemény Dénes –

 

Az első OB I-es mérkőzést 1950. június másodikán rendezték Szolnokon. Az akkor még Szolnoki MTE néven szereplő pólócsapat ellenfele az alig két hónapja- a regnáló hatalom által tönkretett UTE romjain- alapított Budapesti Dózsa volt. Olyan játékosokkal, mint például Gyarmati Dezső, Kislégi Kálmán, vagy Vízvári György. Az erőviszonyoknak megfelelően a vendégek 10-2-re nyertek. A történelmi mérkőzésen az MTE a Boros- Szarvas, Bükkösi- Szabó- Hasznos I.- Hasznos II- Hegmann összeállításban szerepelt, a két szolnoki gólt a két Hasznos szerezte.

„A szolnoki játékosok ezúttal mindannyian mérsékelt teljesítményt nyújtottak, amit az elfogódottság mellett az ellenfél kiváló erőket felvonultató együttese magyaráz meg.”

– Népsport –

 

Első szezonjában a Szolnoki MTE a hatodik helyet szerezte meg a tízcsapatos első osztályban hat győzelemmel, három döntetlennel és kilenc vereséggel. Október elsején befejeződött a bajnokság, egy héttel később rendezték a Dózsa-sportnapot Szolnokon, amelyre a bajnok Budapesti Dózsa is eljött. A két csapat barátságos mérkőzése előtt Taródy Zoltán r. alezredes, a belügyi sportközpont vezetője “üdvözölte a Szolnoki Dózsa újonnan megalakult vízilabda-szakosztályát”.

A szolnoki vízilabdázás első aranykora 1954-ben köszöntött be és tartott egy évtizeden át. A Budapesti Lokomotív elleni mérkőzésen, május kilencedikén avatták fel a Damjanich uszoda 600 nézőt befogadó lelátóját, az október tizedikei, Budapesti Kinizsi ellni 2-1-es győzelem után telt ház ünnepelhette az első bajnoki címet. Az első bajnokcsapat: Boros, Hasznos I., Pintér, Hegmann, Kanizsa, Hasznos II., Kelemen, Károlyi. Edző: Földes László. Ebben az évtizedben hat bajnoki címet nyert a csapat, amely három óriással is megajándékozta a magyar vízilabdázást. Hasznos István 1952-ben, Boros Ottó és Kanizsa Tivadar pedig ’56-ban és ’64-ben lett olimpiai bajnok. Boros Ottó, Kanizsa Tivadar és Pintér I. István mind a hat bajnoki címnek részese volt! 1966. október 15-én a Nemzeti Sportuszodában a Budapesti Honvédot 2-1-re legyőzve először lett kupagyőztes a szolnoki csapat, amely két évvel később is megnyerte az MNK-t. Az első szolnoki kupagyőztes csapat: Szegedi- Pintér I., Pintér II.- Kuczora- Kanizsa, Urbán, Koncz.

1965-ben első magyar bajnokcsapatként a Szolnoki Dózsa részt vehetett az Európa Kupa-sorozatban. A svédországi Eskilstunában Hasznosék két vereséget követő egyetlen győzelemmel (5:2 a Tunafors ellen) továbbjutott. A német Dynamo Magdeburg (2:5), a román Dinamo Bukarest (3:5) és a szovjet CVSZK Moszkva (2:5) azonban kemény diónak bizonyult. (Ekkor fejezte be játékos-pályafutását Hasznos István, aki 41 éves korában is a csapat rendelkezésére állt.) Nyolc év után ebben az évben szorult le a dobogóról a Szolnok.

 

 

Dobogók és kupagyőzelem

 

A nyolcvanas évek közepén-végén megközelítette az első aranykor sikereit az akkor Szolnoki Vízügy néven szereplő csapat, amely ’83-ban, ’85-ben és ’88-ban bronzérmes lett a magyar bajnokságban, 1987-ben pedig ezüstérmet szerzett. 1985. december nyolcadikán a Komjádi uszodában döntőt játszott a Vasas ellen az akkor Magyar Népköztársasági Kupának nevezett sorozatban. Az esélytelenebbnek tartott, akár még le is nézett vidéki csapat Bogdán Béla kiállítása miatt több mint egy negyeden keresztül játszott emberhátrányban, mégis 9-7- re nyert.

”Több, mint egy negyedet játszott a Vasas állandó emberelőnyben, nem tudtak vele mit kezdeni, így azt kell mondani, hogy fantasztikus, sokáig emlékezetes csatában a Szolnok teljesen megérdemelten nyert… Óriási meccs volt, kedves nézők! Azt hiszem, aki látta, sokáig emlékezni fog rá. Egy gratuláció a mesternek, Babarczy Rolandnak, de azt hiszem, valamennyi szolnoki játékos kivétel nélkül megérdemli az elismerést. Hogy ilyen hátrányban, így tudtak játszani és el tudták nyerni a Magyar Népköztársasági Kupát.” – zárta le a döntő élő televíziós közvetítését Knézy Jenő kommentátor. Az 1985-ös kupagyőztes csapat: Pintér F.- Bogdán, Mohi, Rekita, Tóth Cs., Lengyel, Hasznos, Vasicsek, Czibulka.

 

A Szolnoki Vizügy SE OB I-es vízilabdacsapata, az 1985. évi országos bajnokság bonzérmes csapata

 

A legjobbak legjobbja

 

Csendesebb évek következtek. A Damjanich uszoda után új otthona lett a csapatnak, a 2013 novemberében átadott Vízilabda Aréna. A mérkőzésre érkezők: legyenek akár játékosok, akár szurkolók Hasznos István, Boros Ottó és Kanizsa Tivadar szobra előtt- a dicsőséges múltból a nem kevésbé fényes jelenbe- érkeznek meg az uszodába.

Világklasszis külföldi és magyar játékosok igazoltak Szolnokra. A szerb olimpiai- világ- és Európa-bajnok Zivko Gocic 2011 óta a klub játékosa csakúgy, mint az ugyancsak olimpiai aranyérmes Kis Gábor. A csapat zsinórban három bajnoki címet szerezve visszatért a legjobbak közé. 2017. május 27-én pedig a legjobbak legjobbja lett. A frissen átadott Duna Arénában 10-5- re legyőzte a címvédő Jug Dubrovnik csapatát, ezzel fennállása során először megnyerte a Bajnokok Ligáját. A klub első BL-győztes csapata: Nagy Viktor, Kardos Gergely (kapusok). Aaron Younger, Andrija Prlainovics, Fülöp Bence, Hangay Zoltán, Jansik Dávid, Kis Gábor, Mezei Tamás, Milan Alekszics, Szatmári Kristóf, Ugo Crousillat, Varga Dénes, Vámos Márton, Zsivko Gocics. Vezetőedző: Cseh Sándor, edző: Kósz Zoltán, erőnléti edző: Vincze Gergő, szakmai igazgató: Kovács István.

A 2017-es évben minden fronton nyert a Szolnoki Dózsa: az előző évi kupagyőztes Egerrel szemben győzött a Szuperkupa-döntőben, majd elnyerte a Magyar Kupát, megnyerte a bajnokságot. A koronát pedig a BL-ben tette föl páratlan és utolérhetetlen teljesítményére.

„Sajnos matematikailag így van, hogy ennél jobbat már nem fogunk tudni nyújtani, de hasonlót megpróbálunk majd. És azt gondolom, hogy kell annyira értelmes és intelligensnek lennie az embernek: mind edzőknek, mind játékosoknak, hogy itt az öröm után, az ünnep után azért rögtön elgondolkozik azon, hogy jövőre, egy- két év múlva mit lehet ebből majd kihozni. És itt nem arra gondolok, hogy jövőre is biztos, hogy a Szolnok megnyer mindent. De lehet, hogy ugyanekkora munkát bele fogunk fektetni. És ha kisebb sikereket is érünk el, de sikereket fogunk elérni.” – Cseh Sándor, vezetőedző.

 

 A Szolnoki Vízilabda Sport Club Magyarország legsikeresebb vidéki vízilabda-egyesülete

 

Kilenc bajnoki cím, öt kupagyőzelem, egy Szuperkupa-győzelem és egy Bajnokok Ligája-elsőség emlékét őrzi a szurkolói emlékezet és a Vízilabda Aréna vitrinje.

A Szolnoki Dózsa magyar bajnoki címei: 1954, 1957, 1958, 1959, 1961, 1964, 2015, 2016, 2017
A Szolnoki Dózsa magyar kupagyőzelmei: 1966, 1968, 1986, 2015, 2017
LEN Bajnokok Ligája győzelem: 2017

 

A Szolnoki Dózsa olimpiai bajnokai:

Hasznos István 1952, Helsinki
Boros Ottó 1956 Melbourne, 1964 Tokió
Kanizsa Tivadar 1956 Melbourne, 1964 Tokió
Cservenyák Tibor 1976 Montreal*
Varga Tamás 2004 Athén, 2008 Peking*
Stefan Mitrovic 2016 Rio de Janeiro
Milan Aleksic 2016 Rio de Janeiro
Zivko Gocic 2016 Rio de Janeiro

*Olimpiai bajnoki címüket már más klub sportolójaként szerezték, de pályafutásukat Szolnokon kezdték.

 

Felhasznált irodalom:
Varga Lajos: Szolnoki Vízügy SE 1950- 1990 40 év krónikája

Varga Lajos: A szolnoki vízilabda krónikája 1950- 1984

Oszd meg másokkal is, ha tetszik! 🙂